Премиерът Бойко Борисов на  България, президентите на Русия -Владимир Путин, на Турция

...
Премиерът Бойко Борисов на  България, президентите на Русия -Владимир Путин, на Турция
Коментари Харесай

Турски поток благословен от трима президенти и един премиер

Премиерът Бойко Борисов на  България, президентите на Русия -Владимир Путин, на Турция - Реджеп Ердоган и на Сърбия -Александър Вучич, участваха в церемонията по стартирането на първото трасе на газопровода " Турски поток ".
Премиерът Бойко Борисов разговаря с Владимир Путин, като съобщи, че съветският президент евентуално не е схванал, само че страната ни не закъснява в построяването на своята част от газовата връзка. Борисов показа пред Путин тъкмо какъв брой километра тръби са положени.
Българският министър председател означи пред съветския държавен глава напредъка по реализацията на плана „ Балкански поток “. Премиерът Борисов посочи пред Путин свършената работа по секторите от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.
Министър-председателят Бойко Борисов посочи пред съветския президент, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас.
" Поздравих президентите Путин, Ердоган и Вучич преди началото на церемонията по формалното откриването на газопровода „ Турски поток “. Това написа в профила си във Фейсбук Бойко Борисов. За диалога си с Александър Вучич министър председателят написа: " Реализацията на плана „ Балкански поток “ ще обезпечи опция за доставки на природен газ от разнообразни източници на конкурентни цени както за  България, така и за прилежащите страни и за района на Югоизточна Европа. Президентът Вучич също удостовери, че сърбите ще назовават плана „ Балкански поток “. Това са нашите газоразпределителни мрежи. България има газов хъб, Сърбия има и ние си обменяме газ в двете направления. Правим диверсификация за идващите 20-30-50-години. Строим и Автомагистрала „ Европа “, като единият лот ще е подготвен до лятото, а по другия също текат процедурите ".
Въвеждането в употреба на газопровода „ Турски поток “ ще способства за енергийната сигурност на Турция и Европа, съобщи по време на церемонията министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез.

" Показахме на всички, че нищо не може да застане пред политическата воля. Проектът беше приключен доста по-рано от плануваното. Гордеем се с резултата от тази работа. Това е стратегически план, който ще способства за енергийната сигурност на Турция и Европа, за възстановяване на живота на милиони хора ", сподели турският министър.Той назова " Турски поток " един от най-важните планове, който ще разреши да се избегнат рисковете от превозването на газ.
Проектът " Турски поток " включва построяването на газопровод, състоящ се от две линии с потенциал 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първият е предопределен за доставка на съветски газ за турските консуматори, вторият е за доставка на страни от Южна и Югоизточна Европа.
" Турски поток " е с дължина 180 км. Морската част е с дължина 910 км. Газът се подава от компресорната станция от съветския град Анапа до Къйъкьой, където тръбите излизат на турския бряг. Капацитетът му е 15,75 милиарда кубически метра годишно. Същият потенциал е очакван и за второто трасе - „ Балкански поток “, който ще минава през България към Сърбия до Централна Европа. Очаква се то да бъде приключено до края на месец май.
През " Турски поток " България ще получава природен газ от Русия през Турция и няма да употребява пътищата за доставка през Украйна и Румъния. Постигнато е съглашение с съветския тръст “Газпром ” и в бъдеще съветският газ ще бъде доставян до газов хъб на границата с Турция. Това ще спести на България транзитни такси в размер на 35 милиона евро годишно, които до този миг страната е плащала на Румъния. По този метод цената на газа в България би могла да се намали с 5 %. Според проектите, газопроводът ще доставя към 2,9 милиарда кубически метра газ годишно в  България, което ще покрива съвсем напълно потребностите на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР